PESANTREN UMMAT, AMALAN-AMALAN PENARIK REZEKI

Alhamdulillah, Program Pendidikan Pesantren Ummat telah berjalan dengan penuh khidmat. Ada pun program ini merupakan program pendidikan untuk menjaga kekuatan ruhiyah dan menjaga diri dari kebodohan.
Ada kelas perdana ini membahas tentang beberapa amalan yang dianjurkan oleh Kyai Hikmatullah, selaku Ketua Dewan Pengawas Syariah LAZ Swadaya Ummah untuk dilakukan oleh seluruh mustahik agar terbebas dari kefakiran dan kepada Muzaki agar diluaskan rezekinya hingga semakin banyak manfaat yang bisa dilakukan.
Selain mendekatkan diri dengan terus mengingat Allah, ikhtiar dan tawakal senantiasa harus ditunaikan dengan kesungguhan yang sebenar-benarnya sungguh hingga Allah memandang insan tersebut sebagai insan yang pantas untuk memperolehnya.
Menurut Rahmat, salah seorang penerima manfaat Pesantren Ummat LAZ Swadaya Ummah, program tersebut adalah program yang layak untuk diselenggarakan secara berkelanjutan.
“Ini adalah gagasan LAZ Swadaya Ummah yang menjawab persoalan keumatan. Dimana ikhtiar diperluas, namun hati juga harus senantiasa basah dengan keimanan. Mindset-Mindset seperti yang jarang sekali ditemui di tengah-tengah masyarakat” Ungkapnya.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *